Ontdek onze diensten

Services

Het aanbod van InformedPricing

InformedPricing biedt een dashboard op de verzamelde menukaarten van meer dan 30.000 websites. Met als startpunt begin 2023 is ook de ontwikkeling inzichtelijk. Welke informatie wordt er op het dashboard ontsloten?

Algemene prijsontwikkeling

Onze servers scannen meer dan 30.000 (!) nederlandse horeca-websites. Onze algoritmes destilleren de nieuwste prijzen en producten op de menukaart. Wij zijn operationeel sinds de start van 2023. Daarmee worden ook de trends duidelijk. Het resultaat is een rijke dataset waarmee iedere horeca-ondernemer veel bewuster kan navigeren in het horecalandschap.

Duizenden verschillende producten (van ‘soep’ tot ‘carpaccio’ tot ‘uitsmijter’ tot  ‘Dame Blanche’)…alle details per product of gerecht zijn beschikbaar op het dashboard. Uiteraard ontbreekt ook de marktbrede  informatie als algehele horeca-inflatie niet. Met meer dan een miljoen prijspunten in onze dataset durven wij wel te beweren het meest complete dashboard van Nederland te kunnen aanbieden!

Update frequentie menukaart en prijzen

Sommige restaurants veranderen hun menukaart maar een- of tweemaal per jaar. Anderen doen dat veel vaker. Soms verandert alleen het assortiment (gerechten of producten komen en gaan). Andere keren verandert juist de prijs. Hoe vaak worden deze zaken aangepast?

Iedere week meten wij hoeveel restaurants de menukaart aanpassen. Ook meten wij hoeveel restaurants hun prijzen aanpassen. Dat levert het volgende inzicht:

  • Welk percentage restaurants veranderen in een week hun menukaart?
  • Welk percentage restaurants veranderen in een week hun prijzen?
  • Beide percentages zijn ook cumulatief per 1 januari beschikbaar. Stel het percentage is 150% dan betekent dat dat gemiddeld ieder restaurant anderhalf keer zijn prijzen (of menu) heeft aangepast.

Informatie per product / gerecht

Net als bij de algemene prijsontwikkeling is ook van een product of gerecht de trend beschikbaar. Wat was de gemiddelde prijs op 1 januari? Hoe heeft de prijs zich ontwikkeld door het jaar heen? Deze informatie is beschikbaar in grafiekvorm (zowel relatief als absoluut).

Deze informatie is alleen beschikbaar als we van minstens 10 verschillende websites een prijs voor dat gerecht hebben gevonden. Met minder prijspunten is de gemiddelde prijs minder geschikt als referentie. Onze dataset omvat meer dan 3000 verschillende producten/gerechten met meer dan 10 prijspunten.

Van ieder gerecht wordt ook getoond op hoeveel procent van de menukaarten dat gerecht voorkomt. Ook de ranking (gesorteerde lijst van 3000 meest voorkomende gerechten) wordt getoond. Kleine spoiler: Cola is het meest voorkomende product op de Nederlandse menukaarten.

Indien er een referentie-website is opgegeven, en deze wordt door onze servers bezocht en begrepen, dan tonen we ook de prijsstelling van het gerecht op de referentiewebsite. Daarmee is eenvoudig te zien hoe de referentieprijs zich verhoudt tot de marktprijs.

Een relevante voetnoot bij het concept van ‘de gemiddelde prijs van een gerecht’. De getoonde prijzen zijn mathematisch correct. Echter, een ‘hamburger’ op de ene menukaart kan significant anders zijn dan de ‘hamburger’ bij een ander restaurant. De ene is een volledig menu, bij de andere moet je de frietjes apart bijbestellen. De ene komt met mayo, bij de andere moet je de saus apart bijbestellen. De gemiddelde prijs biedt prettig houvast – maar moet ook gewogen worden met het verschil tussen ‘jouw’ hamburger versus ‘de hamburger van de markt’.

kayleigh harrington informedpricing